Raad wil uitleg Hoes over publicatie privéberichten

© Archief L1
De Maastrichtse gemeenteraad wil opheldering van burgemeester Onno Hoes over publicaties van privé-berichten.
Een 20-jarige man publiceerde gedeeltes uit gesprekken die hij naar eigen zeggen met Hoes had via berichtenservice Whatsapp. In die berichten zijn onder meer fragmenten te zien uit de agenda van de burgemeester en een foto van zijn werkkamer (zie foto).

Op straat
Onno Hoes kwam vorig jaar fors in de problemen, nadat een affaire met een jonge man op straat kwam te liggen. De gemeenteraad oordeelde dat zijn optreden ‘een burgemeester onwaardig’ was, maar gaf hem een tweede kans.

Wel moest Hoes in het vervolg op zijn tellen passen. 'Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester, dan heeft dat consequenties', aldus een aantal partijen in de raad destijds.

CDA
Het CDA wil Hoes woensdagavond tijdens een commissievergadering vragen of het waar is dat hij een deel van zijn werkagenda aan de man in kwestie heeft gestuurd. 'Wij houden hier niet van', zegt fractievoorzitter Vivianne Heijnen.

De PvdA en de Seniorenpartij willen weten of de informatie die de man heeft gepubliceerd waar is. 'We stellen hem daar vragen over tijdens de commissie Algemene Zaken', aldus fractievoorzitter Frans Bastiaans van de Partij van de Arbeid.

Fractievoorzitter John Gunther van de SP zegt: 'We doen nog geen uitspraak over deze zaak, maar willen eerst van Hoes weten of het echt is'.

Robbie Hasselt
De man die zich Robbie Hasselt noemt, laat op zijn internetsite zien dat hij heeft afgesproken met Hoes. Een van de twee ontmoetingen zou hebben plaats gevonden in een restaurant en vervolgens in een café in Maastricht. Daarna publiceerde de jongen het verhaal aangevuld met allerlei afdrukken van persoonlijke berichten van Hoes.
Delen van de agenda van Onno Hoes, zoals 'Robbie' die op internet publiceerde.
Woensdagavond is er een commissievergadering waar over de kwestie wordt gesproken.

Privé-aangelegenheid
Burgemeester Hoes heeft nog niet gereageerd op het verhaal. Zijn woordvoerder laat weten dat het een privé-aangelegenheid is.

Meer over deze kwestie woensdagavond in het L1NWS op L1 Televisie.