Sneeuwval in Limburg op de dag na kerst

© Stefan Koopmans
Na een nacht met regen viel zaterdag rond 5.30 uur de eerste sneeuw in Limburg. Er wordt verwacht dat de sneeuwval nog de hele ochtend aanhoudt.
De sneeuwbui trok bij Zeeland het land binnen en bereikte pas later het noorden en midden van Limburg. Hoewel er in Noord-Limburg inmiddels al een paar centimeter sneeuw ligt, is er in Zuid-Limburg vooralsnog geen vlokje sneeuw gevallen.

Voorspelling

Meteo Limburg voorspelt dat het langdurig zal sneeuwen in de ochtend en het begin van de middag. Er kan dan meer dan 10 centimeter sneeuw komen te liggen. Bekijk de volledige weersvoorspelling hier.

Gladde wegen

Door de regen van afgelopen nacht waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID) voor gladheid op de Nederlandse wegen. "Door de natte sneeuw en regen kon het wegdek niet voorgezouten worden", aldus de VID.
Vanwege de sneeuw moet het verkeer rekening houden met een lange reistijd. Zo meldt de VID dat er op meerdere plaatsen op de A73 vertraging is vanwege de sneeuwbui en de harde wind. Hierdoor is er slecht zicht. Het verkeer wordt geadviseerd de snelheid aan te passen aan de weersituatie.

Sneeuwruimen

Gladheidsbestrijders zijn al de hele nacht in touw. Eerst om preventief te strooien en sinds zaterdagochtend om sneeuw te ruimen. Zo zorgen meerdere ploegen van Krinkels (Venlo) er bijvoorbeeld voor dat de treinstations sneeuwvrij blijven. Zij worden aangestuurd door de NS en zijn vanwege de aanhoudende sneeuw massaal aan het werk.

Treinen

De NS kondigde vrijdag al aan dat ze een groot deel van de treinen schrapt vanwege de sneeuwval. De NS hanteert deze voorzorgsmaatregel om eventuele storingen makkelijker op te kunnen lossen.

Weekmarkt Venlo

Vanwege de sneeuw is de weekmarkt in Venlo afgelast. De marktkooplieden braken de kraampjes zaterdagochtend al vroeg weer af (Foto: Lé Giesen).
Marktlieden breken hun kramen af. De weekmarkt in Venlo gaat niet door vanwege de sneeuw. © Lé Giesen

Eerste sneeuw

Dit is overigens niet de eerste sneeuw van het jaar. Op 2 december viel er een dun laagje (mot)sneeuw in Zuid-Limburg.
Klik hier om jouw sneeuwfoto's in te sturen voor het L1-weerbericht op televisie.
© Stefan Koopmans