Grote kans op witte derde kerstdag

De kans is groot dat er zaterdag in Limburg sneeuw van betekenis gaat vallen. Ook wordt het waarschijnlijk glad.
Volgens Meteo Limburg is er 5 tot 15 centimeter sneeuw te verwachten. Boven de hoogste delen van Zuid-Limburg en in de Ardennen en Eifel kan nog meer sneeuw terecht komen.

Gladheid

Een depressie gevuld met koude lucht zal zaterdag via België of onze omgeving naar het zuidoosten trekken. Hierdoor gaat het stevig waaien uit het oosten bij temperaturen van net boven het vriespunt. Dit kan door gladheid de nodige overlast in het verkeer veroorzaken.

Nachtvorst

Vanaf zondag is het overwegend droog winterweer en er staat tijdelijk een koude wind uit een richting tussen noordwest en noordoost. ’s Middags liggen de temperaturen rond het vriespunt en ’s nachts vriest het boven sneeuw matig met temperaturen tussen -5 en -10 graden. Of de kou tijdens de jaarwisseling goed doorzet, is nog onzeker. Waarschijnlijk blijft het wel overwegend droog.

Koudst sinds maart 2013

De komende winterse periode met sneeuw tussen Kerst en Nieuwjaar wordt de koudste periode sinds half maart 2013. De afgelopen winter was bijna recordzacht en gaf geen sneeuw en geen vorst van betekenis. De sneeuw van zaterdag komt net te laat voor een witte kerst. De laatste witte kerst is die van 2010. Vier jaar geleden lag er in Limburg op beide kerstdagen een dik pak sneeuw van 10 tot 20 centimeter.