Kamervragen over taakstraf voor doodrijden mensen

De fractie VNL (VoorNederland) gaat kamervragen stellen over de uitspraak van de rechter in Roermond vrijdag.
VNL-kamerlid Joram van Klaveren noemt de taakstraf van 120 uur die een Poolse automobilist kreeg 'absurd laag'.

De Pool kreeg de straf voor het doodrijden van een fietsend echtpaar en hun kleinkind, vorig jaar in Meijel. Tegen de man was 15 maanden cel geëist.

Minister van Justitie
Kamerlid Van Klaveren heeft de mondelinge kamervragen vrijdagmiddag aangemeld. Hij gaat ze stellen aan minster Ivo Opstelten van Justitie.

"Het kan toch niet zo zijn dat de dader wegkomt met slechts een taakstrafje. De elite in dit land is de weg volledig kwijt. Straffen moeten fors omhoog. Rechters moeten worden gekozen", zegt Van Klaveren.

Twee leden
VNL zit met twee leden in de Kamer. De fractie is een afsplitsing van de PVV.

PVV Limburg

De Limburgse PVV zelf heeft ook felle kritiek op de taakstraf. Fractievoorzitter Michael Heemels in het Limburgs Parlement noemt het "schandalig dat zo iemand er met een lafhartige taakstraf van af komt. 120 uur schoffelen is onbegrijpelijk en staat niet in verhouding tot dood door schuld."

Enkeltje Warschau

Heemels vindt dat de Pool een zware celstraf moet krijgen en 'vervolgens een enkeltje Warschau.' Dat de vader van het omgekomen kindje een stoel naar de rechter heeft gegooid, kan natuurlijk niet, aldus de provinciale PVV-voorman. 'Maar de frustratie is begrijpelijk.'
Heemels hoopt op een andere uitspraak in hoger beroep. Tegen de Pool was 15 maanden cel geëist.