Bontes: 'Frans Timmermans, minister van ijdelheid'

© Hollandse Hoogte
Tweede Kamerlid Louis Bontes heeft woensdag tijdens een debat over de vliegramp in Oekraïne uitgehaald naar minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.
Volgens Bontes heeft de uit Heerlen afkomstige bewindsman de nabestaanden van de ramp geschoffeerd door te zeggen dat een van de slachtoffers is teruggevonden met een zuurstofmasker, terwijl die informatie niet bekend was bij de nabestaanden.

Geen respect meer

"Het was zijn eigen grote ego dat deze minister de das om deed'', constateerde Bontes, die fractievoorzitter is van de Groep Bontes/Van Klaveren. Ook de veelgeroemde toespraak van Timmermans bij de Verenigde Naties kort na de ramp was volgens hem achteraf gezien een "samenraapsel van onwaarheden''.

Bontes zei dat hij geen respect meer heeft voor "Frans Timmermans, minister van ijdelheid''.

Persoonlijke aanval

Bontes vindt dat we ons door de tragedie niet emotioneel mogen laten chanteren en daarom wil hij deze dingen gewoon zeggen. Aan de "politiek correcte inbrengen'' van de andere fracties heeft niemand wat, zei hij.
Diverse andere Kamerleden spraken Bontes aan op zijn woorden en de persoonlijke aanval op Timmermans. Zo zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij dat het goed is om kritische vragen te stellen. Maar volgens hem moeten politici oppassen dat ze hier een politieke zaak van maken met persoonlijke aanvallen. "Dan doe je de nabestaanden geen recht'', zei Van der Staaij.

Evaluatie

Hij en PvdA-Kamerlid Michiel Servaes pleiten ervoor op een gegeven moment alle aspecten van de aanpak van de ramp te laten evalueren. Daaruit moet blijken of het kabinet de juiste keuzes heeft gemaakt en de juiste dingen heeft gezegd en wat er beter zou kunnen voor het geval zich er weer eens een grote ramp voordoet.