Voorwaardelijke straf voor schipper die Lottums stel niet zag

Hulpdiensten in actie kort na de aanvaring in Grou. © Anton Kappers
De schipper die vorig jaar met zijn vrachtschip over het plezierjacht van een Lottums echtpaar voer, is schuldig bevonden. Hij krijgt een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur.
De 42-jarige Jan den B. dobberde op 25 juni door het Prinses Margrietkanaal bij het Friese Grou. Met zijn 110 meter lange vrachtschip voer hij over de plezierjacht met daarop het Lottums paar van 64 en 67 jaar oud. Zij overleden even later in het ziekenhuis.

Voorzorgsmaatregelen
De schipper nam onvoldoende voorzorgsmaatregelen om het ongeluk te voorkomen, zegt de rechter. Zo had hij een camera op zijn mast geplaatst, maar had hij die mast tijdelijk naar beneden gelaten.

De uitspraak van de rechter valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Justitie eiste eerder 170 uur werkstraf, waarvan 70 voorwaardelijk.

Spijt

Dat de schipper veel spijt heeft weegt zwaar voor de rechter. "Opvallend is dat hij een portret van beide slachtoffers in zijn stuurhut heeft, zodat hij dagelijks herinnerd wordt aan het ongeluk", zo vertelt de persrechter tegen de NOS.