'Jos van Rey vertoont psychopathische trekken'

© John Peters (MGL)
Je ziet narcistische en bijna psychopathische trekjes bij Jos van Rey. Dat zei Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie aan de Open Universiteit zondag.
De hoogleraar zei dat in het L1 radioprogramma de Stemming.

Overtuigd van gelijk

Als je ziet hoe hij reageert op allerlei rapporten en getuigenissen van deskundigen, dan denkt hij het altijd bij het rechte eind te hebben. De buitenwereld ziet het steeds weer fout volgens Van Rey, meent Kolthoff.
Het is twee jaar geleden dat er huiszoeking werd gedaan bij Jos van Rey. Justitie nam toen computers, digitale bestanden en de administratie in beslag. De toenmalige VVD-wethouder van Economische Zaken van Roermond wordt verdacht van corruptie.

'Club van jaknikkers'

Om te voorkomen dat belangenverstrengeling optreedt moet een wethouder voldoende tegenkracht organiseren in een gemeente, vindt Kolthoff. Hij meent dat, dat vooral een taak is van het college zelf en in laatste instantie voor de gemeenteraad. Maar het kan gebeuren dat daar een club van jaknikkers zit terwijl de raad onvoldoende wordt geïnformeerd. Omdat men het mooi vindt wat er gebeurt.

Controle

Journalist Hans Goossen van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad is het daar mee eens. In De Stemming merkte hij op dat juist in de lokale democratie de omgeving sterk genoeg moet zijn om iemand die lang aan de macht is voldoende te controleren. “Iemand is zo dominant als de omgeving toelaat” aldus Goossen.