Forse groei bezoekersaantallen oorlogsmusea

Een tank bij het Oorlogsmuseum Overloon. © L1
De oorlogsmusea in en rond Limburg varen wel bij alle herdenkingen dit jaar.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek bij Nijmegen heeft dit jaar al ruim 10.000 bezoekers meer gehad dan vorig jaar om deze tijd. Gemiddeld telde het Bevrijdingsmuseum de afgelopen vijf jaar 40.000 bezoekers per jaar. Nu al wordt dat aantal ruim overschreden, zegt directeur Wiel Lenders uit Venlo.

Liberation Route Europe

Het project 'Liberation Route Europe' heeft de Tweede Wereldoorlog nog eens op de toeristische kaart heeft gezet, zegt Lenders. De eigen wisseltentoonstellingen bleken daarnaast erg aantrekkelijk voor een groot publiek. Maar ook het grote herdenkingsprogramma '70 Jaar Market Garden' heeft gezorgd voor een flinke stimulans. Lenders denkt niet dat de grote bezoekersaantallen eenmalig zijn. Volgend jaar is het weer een jaar van herdenkingen, met de viering van 70 jaar bevrijding in Nederland.

Beek

Ook het Eyewitness Museum in Beek constateert een fikse toename van het aantal bezoekers. Per maand is er een stijging van zelfs 20 procent in vergelijking met de zelfde maand vorig jaar. Directeur Wim Seelen van het Eyewitness Museum dankt dat vooral aan de groeiende belangstelling voor de periode van de Tweede Wereldoorlog en wijst op een stijging van bezoekersaantallen van ongeveer 8 procent bij oorlogsmusea overal in het land.

Lichte stijging Overloon

Het Oorlogsmuseum in Overloon constateert een lichte stijging, maar vindt dat niet zo gek in een jaar van herdenkingen.