Limburg bij brandgevaarlijkste provincies

© iStock
Limburg behoort tot de brandgevaarlijkste provincies van Nederland.
Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars waarin de cijfers over het jaar 2013 verzameld zijn.

Te laat ontdekt

Alleen Overijssel verslaat Limburg als het aankomt op het aantal branden per duizend huishoudens. Daar gaat het om 23,1 branden per 1000 huishoudens, in Limburg zijn dat er 20,5. Het Verbond van Verzekeraars zoekt een verklaring in het feit dat Limburg en Overijssel relatief dunbevolkt zijn. Volgens de organisatie duurt het daardoor vaak langer voordat mensen doorhebben dat er iets mis is.

Defecte apparaten

In totaal werd er in 2013 115.000 keer schade geclaimd na een brand, in 2012 was dat nog 118.000 keer. Meer dan de helft van die branden werden veroorzaakt door defecte apparaten.

Tweeverdieners

Andere oorzaken zijn broei en brandstichting. Het hoogste percentage claims komt uit de Vinex-wijken (37 procent meer kans op brand). Vermoedelijk speelt ook daar de late ontdekking weer een rol. Omdat er voornamelijk tweeverdieners wonen en die zijn minder vaak thuis. Ook wordt er meer geklust in deze wijken en hebben de huishoudens bovengemiddeld veel elektronica.

Maastricht

In dichtbevolkte steden is de kans op brand het kleinst. Volgens de monitor krijgen per 1.000 huishoudens er 15,3 te maken met brand. Van de steden met meer dan 50.000 huishoudens kennen alleen Enschede en Apeldoorn een hoger cijfer: 21,3 en 16,7. Maastricht zit onder het landelijk gemiddelde met 12,9.