Bajeshotel in Roermond ligt onder vergrootglas

De Rijksvastgoeddienst onderzoekt of bij de realisatie van het Roermondse project Quartier Damianus, waar hotel het Arresthuis toe behoort, afspraken door ontwikkelaar Van Pol Beheer zijn geschonden.
In een brief aan het Roermondse college van B en W schrijft de Rijksvastgoeddienst (voorheen Domeinen) dat er onder meer te weinig parkeerplaatsen zijn gerealiseerd bij het hotel en het naastgelegen appartementencomplex. De rijksdienst was tot de verkoop in 2007 eigenaar van de oude bajes.

Boete van maximaal 1 miljoen euro
In het contract dat Van Pol Beheer en de Rijksvastgoeddienst in 2007 overeenkwamen, is vastgelegd dat het rijk de ontwikkelaar een boete van maximaal een miljoen euro op kan leggen als het project niet conform afspraak wordt gerealiseerd. "Er is echter nog niet besloten of de boete wordt opgelegd", stelt een woordvoerder van de rijksdienst.

Geen reactie
Van Pol Beheer wilde gisteren niet reageren. De gemeente Roermond heeft inmiddels de brief beantwoord. Het college wijst de rijksdienst er op dat door omstandigheden het aantal plaatsen in de parkeergarage weliswaar is teruggebracht, maar dat er extra parkeergelegenheid is gecreëerd op een naastgelegen perceel. "Het proces heeft ons inziens volledig beantwoord aan de opgave die partijen zich destijds hebben gesteld."

Van Pol Beheer kocht de voormalige bajes en de omliggende percelen in 2007 voor 1,38 miljoen euro.

Het verkoopproces verliep niet vlekkeloos.

Samenspanning
Na een eerste biedingsronde waarbij vier kandidaatkopers in de ogen van de rijksdienst te laag boden, schortte de dienst de verkoop op. In de tweede ronde bracht alleen nog Van Pol Beheer een bod uit. Dat gebeurde nadat de gemeente de kandidaatkopers van de eerste ronde had gevraagd om in overleg te gaan. Hoewel uiteindelijk dit overleg niet plaatsvond, beschuldigde de Rijksvastgoeddienst de gemeente van een poging tot samenspanning tegen de staat.