Limburgse PvdA'ers hebben weinig vertrouwen in Samsom

© PvdA
Limburgse PvdA-bestuurders hebben weinig vertrouwen in hun politiek leider Diederik Samsom.
Dat blijkt uit een enquête van het televisieprogramma KRO Brandpunt.

Neergaande verkiezingspolls
Het programma hield samen met Overheid in Nederland een enquête onder honderden PvdA-bestuurders. Daaruit blijkt dat de Limburgse bestuurders van de partij weinig vertrouwen hebben in politiek leider Diederik Samsom.
Zo denkt een meerderheid van de PvdA'ers dat het Samsom niet zal lukken de neergaande verkiezingspolls nog voor de Statenverkiezingen (maart 2015) om te buigen. In de laatste peiling van Maurice de Hond scoort de PvdA 13 Tweede Kamerzetels, een verlies van 25 vergeleken met de verkiezingen van 2012. Ook geeft bijna de helft van de kiezers aan spijt te hebben van de keuze voor de PvdA in 2012.
Ook regeringspartner VVD scoort slecht in de polls. Het is dan ook maar de vraag of de vijf partijen (PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP) die de regering nu aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer, dat nog steeds kunnen na de Statenverkiezingen.
Dramatische verlies
Naast het feit dat de Limburgse PvdA-bestuurders geen vertrouwen hebben in de toekomst, houden ze de partij ook verantwoordelijk voor slechte resultaten in het verleden. Uit de enquête blijkt dat een overgrote meerderheid van liefst 83 procent het landelijk beleid van de Partij van de Arbeid als oorzaak ziet voor het dramatische verlies tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Lodewijk Asscher
Ook kwam naar voren dat PvdA-bestuurders uit alle provincies het liefst Lodewijk Asscher als lijsttrekker zien bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Hij kan rekenen op 37 procent van de stemmen, Diederik Samsom op 24 procent.

De hele enquête is te vinden op de site van KRO Brandpunt. Het programma wordt zondagavond uitgezonden op NPO2, om 22:35 uur.