Laserpen is gevaarlijk wapen

© Flickr/ Alex Gorzen/ CC BY-SA 2.0
Oogartsen luiden de noodklok over het gevaar van krachtige laserpennen. Fysicus Tos Berenschot van het MUMC+ noemt de pennen zelfs 'gevaarlijke wapens'.
De pennen die vaak als speelgoed worden gezien, kunnen onherstelbare oogschade veroorzaken. Over de afgelopen twee jaar zijn 17 gevallen bekend, voornamelijk kinderen, van wie het oog permanent beschadigd is. Dat blijkt uit een publicatie van oogartsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Waarschuwing

Oogartsen uit ziekenhuizen in Maastricht, Nijmegen en Rotterdam trekken nu aan de bel. "Met een heel klein puntje brand je als het ware je netvlies stuk, je krijgt een brandplekje op je netvlies. Dan ben je je centrale zien kwijt, waar je scherp mee kunt zien, mee kunt lezen. Details kun je niet meer zien met dat oog," vertelt Berenschot. Hij is mede-auteur van het rapport.

Krachtiger

De laserpennen zijn de afgelopen jaren steeds krachtiger geworden en dus ook gevaarlijker. In een paar seconde kan er al permanente schade worden aangericht door in de laserstraling te kijken.
De krachtige pennen die op de markt zijn kunnen al vanaf honderd meter afstand oogschade veroorzaken.

Bekendheid

De oogartsen pleiten voor meer bekendheid over de gevaarlijke pennen. De schrijvers van het rapport roepen de Tweede Kamer en de Gezondheidsraad op om snel iets te doen aan het groeiende probleem.