Brunssum wil moestuinen in iedere wijk

Brunssum wil stadslandbouw gaan stimuleren. Het is de bedoeling dat op termijn in elke wijk een buurtmoestuin komt. Bewoners moeten die wel zelf aanleggen.
De gemeenteraad staat unaniem achter het plan van bestuurspartij Lijst Borger. Er zijn nu al buurtmoestuinen in Brunssum-Oost en in het Schutterspark. De laatste plek wordt beheerd door Radar, die ook de kinderboerderij runt. Er zijn (nog) geen buurtbewoners bij het initiatief betrokken.

Sla en kool

De moestuin bij het Hammerhoes in Brunssum-Oost wordt beheerd door het wijkteam. Secretaris Raymond Claus heeft twee vrijwilligers gevonden die de tuin gaan onderhouden. Het gaat om een bescheiden perkje van twintig vierkante meter, waar groenten als sla en kool verbouwd gaan worden, en mogelijk fruitbomen komen te staan. De oogst moet ten goede komen aan de wijk. Het Hammerhoes wil samen eten gaan organiseren, en dan zouden de groenten in de maaltijden verwerkt kunnen worden.

Zaaigoed

Volgens wethouder Eric Geurts (PvdA) van duurzaamheid zijn er ook initiatieven in Treebeek en in Brunssum- Noord, waar de volkstuinvereniging een moestuin wil aanleggen.
Fractievoorzitter Rob Dautzenberg van Lijst Borger hoopt dat meer wijkteams hark en schoffel gaan oppakken. De wijkteams zouden dan zaaigoed en gereedschap moeten kopen, terwijl de gemeente of woningcorporatie Weller grond die niet gebruikt wordt beschikbaar kan stellen.

Gratis

Of daarvoor huur betaald moet worden en hoe hoog die prijs dan zou moeten zijn, is nog niet duidelijk. Voordeel is dat het onderhoud gratis gedaan wordt.