Van Pol Beheer beticht van ‘ongerechtvaardigde verrijking’

© Bas Quaedvlieg (MGL)
Het Rijksvastgoedbedrijf beticht projectontwikkelaar Piet van Pol van ‘ongerechtvaardigde verrijking’ bij het Roermondse project Quartier Damianus, waar hotel het Arresthuis toebehoort.
Het Rijksvastgoedbedrijf eist 270.000 euro van Van Pol Beheer omdat het bedrijf zich niet aan afspraken heeft gehouden.

73 parkeerplaatsen

De voorganger van het Rijksvastgoedbedrijf verkocht in 2007, na een moeizaam verlopen aanbestedingstraject, de voormalige gevangenis en de rechtbank in de Roermondse Pollartstraat voor 1,38 miljoen euro aan Van Pol Beheer. Bij de verkoop werd contractueel vastgelegd dat het door Van Pol ingediende plan integraal moest worden gerealiseerd. Zo moest hij ook een ondergrondse parkeergarage bouwen met 73 plaatsen.

Vanwege dit aspect aan de deal accepteerde de rijksdienst het bod van de ontwikkelaar, dat veel lager lag dan de aanvankelijk getaxeerde waarde van het voormalige justitieel complex. Tegenwoordig is dat een hotel en appartementencomplex. Van Pol legde slechts 42 parkeerplekken aan. Daardoor heeft hij volgens de rijksdienst geen recht op een deel van de korting en wil het Rijk 270.000 euro terug.

Nare smaak
Bij het Rijksvastgoedbedrijf houden ze in 2007 ‘een nare smaak’ over aan de aanbestedingsprocedure. Aanvankelijk dacht de rijksdienst 2,5 miljoen euro voor het vastgoed te kunnen krijgen. Opvallend in de procedure destijds was dat de gemeente Roermond, zonder overleg met de rijksdienst, afzonderlijke kandidaatkopers uitnodigde voor overleg. De rijksdienst beschuldigde Roermond daarop van ‘poging tot samenspanning tegen de Staat’. Ten slotte werd het gesprek afgeblazen.
Piet van Pol, die van omkoping wordt verdacht, wil niet reageren.