Jihadbruid Aïcha uit Maastricht op vrije voeten

© MGL
De Maastrichtse Aïcha die vorige week door haar moeder zou zijn opgehaald in het kalifaat van IS in Syrië, is dinsdagmiddag vrijgelaten.
Formeel is de Maastrichtse geschorst. Ze is dus vrij om te gaan en staan waar ze wil, maar aan haar invrijheidstelling zijn wel persoonlijke voorwaarden verbonden. Welke voorwaarden dat zijn, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Noodkreet
De Maastrichtse Aïcha was in februari per trein naar Turkije gereisd om vervolgens in buurland Syrië te trouwen met Omar Yilmaz, een Turks-Nederlandse jihadist en ex-militair. Moeder Monique hoorde vanaf april niets meer van haar dochter en besloot onlangs af te reizen naar het kalifaat. Volgens Aïcha's advocate Françoise Landerloo had Monique een noodkreet ontvangen van haar dochter. Yilmaz beweerde maandag op zijn beurt dat Aïcha het in Syrië prima naar haar zin had.



Aïcha landde vorige week woensdag met haar moeder op Schiphol en werd direct opgepakt. Ze zat een kleine week vast in een politiecel in Maastricht. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar nog altijd van deelname aan een terroristische organisatie, trainen van terroristen en voorbereidende handelingen voor terroristische activiteiten. Voor die laatste twee verdenkingen is er volgens de rechter-commissaris te weinig bewijs om Aïcha nog langer vast te houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!