Goed opgeleid Limburgs personeel schaars in toekomst

© L1
Het blijft in de toekomst moeilijk om in Limburg genoeg en goed opgeleid personeel te vinden. Dat staat in het nieuwe Trendrapport Limburg.
Het rapport is opgesteld door ambtenaren van de provincie en beschrijft de gevolgen van maatschappelijke ontwikkelingen voor het Limburgse leef- en vestigingsklimaat.

Kwart minder

Volgens het rapport beschikt Limburg over 25 jaar nog maar over ruim een half miljoen inwoners die tot de beroepsbevolking behoren. Dat is 25% minder dan nu.

Meer arbeidsmigranten

Wel zal de technologie het mogelijk maken om meer te doen met minder mensen. 'Maar het is moeilijk te voorspellen hoe de balans in de toekomst zal uitpakken,' staat in het provinciale rapport. De onderzoekers verwachten wel dat het aantal arbeidsmigranten in Limburg de komende jaren verder toeneemt. Dat zijn er nu dertigduizend.

Robots en 3D-printing

In het Trendrapport staat ook dat nieuwe technologische ontwikkelingen nieuwe kansen bieden voor de maakindustrie in Limburg. Het gaat dan bijvoorbeeld om geavanceerde robots en 3D-printing.

Verkiezingen

Het Trendrapport is bedoeld om politieke partijen te 'inspireren' bij het uitwerken van hun verkiezingsprogramma's. In maart zijn er verkiezingen voor een nieuw Limburgs Parlement.