Van Bo Saris tot Johnny Hoes: Limburg in 50 jaar Top 40

© Logo: Stichting Nederlandse Top 40
Bo Saris uit Venlo was voorlopig de laatste, Johnny Hoes uit Weert de eerste.
In de Top 40, de hitlijst die vrijdag precies 50 jaar bestaat, hebben veel verschillende Limburgse artiesten gebivakkeerd.

Dikke maand
Nadat Veronica-discjockey Joost den Draaijer de Top 40 op 2 januari 1965 had geïntroduceerd, duurde het een dikke maand voordat de eerste Limburgse plaat in de lijst binnenkwam.

Die was van het duo Johnny & Mary, oftewel Johnny Hoes en Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam. Beiden geen geboren Limburgers, maar al sinds de oorlog in deze provincie wonend. Hun single De voddenraper van Parijs hield het maar één week uit in de Top 40.

Platenbaas

Ook de volgende twee Limburgse produkties waren van de geboren Rotterdammer Johnny Hoes, zanger, liedjesschrijver, producer en platenbaas in Weert: Dat is 't einde en de Feyenoord polonaise.

In 1966 haalden Sittardenaar Toon Hermans en de Maastrichtse trompettist Willy Schobben de Top 40. Johnny Hoes en de Zangeres Zonder Naam lukte dat opnieuw.
The Skope
Het zou nog tot begin 1967 duren voordat de eerste popband uit Limburg de hitparade haalde. Dat was The Skope uit Valkenburg met Be mine again.

Successen
De jaren daarna boekten uiteenlopende Limburgse artiesten grote of kleinere successen in de Top 40. Heintje uit Kerkrade, The Walkers uit Maastricht, The Classics uit Stramproy, Highlight uit Obbicht, Theo Diepenbrock uit Mook, Martin Wulms uit Roermond.

Pussycat uit Brunssum, Rowwen Hèze uit America, Stevie Ann uit Roggel, de Janse Bagge Bend uit Susteren, Michelle uit Venray, André Rieu uit Maastricht, Partner uit o.m. Maastricht, Volumia! uit Heerlen, en nog een paar handenvol.

Bo Saris

De voorlopig laatste was Bo Saris (alias Boris) uit Venlo. Hij stond eind 2013 in de Top 40 met The addict. Het hele jaar 2014 lukte het geen enkele Limburger de Top 40 te bereiken.
Nummer 1
De felbegeerde plek op nummer 1 was maar voor weinig Limburgse artiesten weggelegd. Heintje en Pussycat lukte het twee keer. Toon Hermans, Benny Neyman, Treble en Boris één keer.

Grootste hit
Er bestaat een lijst met de grootste Top 40-hits. De hoogst genoteerde Limburger daarin is André Rieu. Zijn Second waltz staat op plaats 42 (van de in totaal 13.382 nummers in 50 jaar Top 40). Iets lager, op 46, staat Heintje met Ich bau' dir ein Schloss. Derde, op plek 370, zijn De Nachraove met Sjeng aon de geng.

De Top 40 wordt nog altijd elke week uitgezonden op Radio 538.