Instellingen jeugdzorg vrezen ondergang

© iStock
De decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten kan desastreuze gevolgen hebben voor de Noord- en Midden-Limburgse jeugdzorg.
Door een gebrek aan financiële zekerheid vrezen enkele instanties zelfs failliet te gaan.
Toekomst op het spel
Meest zorgwekkend lijkt de situatie bij de Mutsaersstichting in Venlo. De organisatie, actief in Noord- en Midden-Limburg, ligt in de clinch met de zeven Midden-Limburgse gemeenten over de inkoop van haar diensten. De gemeenten willen volgend jaar 25 procent op jeugdzorg korten.

Tien miljoen euro minder
Voor de Mutsaersstichting is tien miljoen euro minder beschikbaar dan waar ze om vraagt. Als er op 1 december geen overeenkomst ligt, komt volgens een woordvoerder de toekomst van de stichting en directe partner speciaal onderwijsschool De Wijnberg, die samen 430 medewerkers tellen en 2100 gezinnen ondersteunen, op het spel te staan.

Rubicon

Ook jeugdzorginstelling Rubicon, eveneens actief in Noord- en Midden-Limburg, maakt zich grote zorgen. Rubicon heeft maatregelen genomen om de bezuiniging op te vangen, maar bestuurder Ward Vijgen blijft desondanks bevreesd.

Vol vertrouwen

In Zuid-Limburg zijn er daarentegen geen zorgen. Xonar, de grootste jeugdzorginstantie in deze regio, zegt mede dankzij goede afspraken met de gemeenten en een bezuinigingsoperatie de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien.