Aangehouden asielzoekers uit Overloon weer vrij

© Saskia Kusters
De drie mannen (19, 20 en 22 jaar) die woensdagnacht in het asielzoekerscentrum in Overloon na een vechtpartij werden aangehouden, zijn weer op vrije voeten.
Dat meldde de politie vrijdag. Het drietal is donderdag aan het eind van de middag na verhoor vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

Asielzoekers naar andere opvangcentra

Naar aanleiding van de vechtpartij in het asielzoekerscentrum Overloon in de nacht van woensdag op donderdag zijn groepjes asielzoekers naar andere opvangcentra gebracht. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vrijdag laten weten.

Vijftien gewonden

Bij de vechtpartij gingen tientallen bewoners van diverse nationaliteiten elkaar te lijf, onder meer met stokken en ijzeren pijpen. Volgens de politie waren meerdere vechtersbazen onder invloed van alcohol. Vijftien mensen raakten gewond. De politie hield drie mensen aan. Deze drie mannen van 19, 20 en 22 zijn donderdagmiddag na verhoor dus weer vrijgelaten.

Verdere problemen voorkomen

De overplaatsing van 'enkele kleine groepen' asielzoekers naar andere centra is gebeurd na overleg tussen COA, politie en gemeente om "verdere ongemakken te voorkomen". Volgens het COA waren er zowel bij de dagelijkse leiding van het azc als de gemeente vooraf geen signalen dat er spanningen heersten op het centrum.

Geen etnische of religeuze oorzaak

De betrokken instanties benadrukken dat er geen etnische of religieuze oorzaken zijn voor het conflict. "Geluidsoverlast en een hierop volgende woordenwisseling is de eerste aanleiding van het incident dat daarna verder escaleerde door bemoeienissen van derden", aldus het COA.

Eerste keer problemen

Het is volgens de organisatie de eerste keer dit jaar dat de politie op grote schaal moest ingrijpen op een asielzoekerscentrum. Bij de overbrengen van de asielzoekers naar andere locaties donderdagavond heeft de politie geassisteerd. De procedure verliep zonder problemen.