Lauwe ontvangst campus-naam ‘Brightlands’

© L1
De nieuwe verzamelnaam voor de campussen die de economische ruggengraat van Limburg moeten worden, 'Brightlands', fronst de wenkbrauwen bij de Limburgse politiek.

'Brainport'

Op de achtergrond speelt echter ook dat Limburg niet langer kon aanhaken bij de marketing achter ‘Brainport’, die lange tijd als verzamelnaam voor economisch Zuidoost-Nederland diende. Die naam is echter nu geclaimd door bedenker Eindhoven, die de vertroebelende werking van 'meelifters' als Limburg beu was.

Kritiek

Het Limburgse alternatief voor de naam oogst kritiek. "Een naam die a la minute bedacht lijkt omdat er een presentatie in Den Haag was", zegt Statenlid Leny Eijssen van de SP. Cor Bosman (PvLD) vroeg zich af of de naam "de aandacht moet afleiden van alles wat in het verleden niet goed is gegaan."
Ook coalitiepartijen VVD en CDA toonden zich kritisch. "We vragen ons af of het wel verstandig is om steeds weer met een nieuwe term te komen", aldus Martijn van Helvert van het CDA.

Toelichting

Gedeputeerde Twan Beurskens bood aan dat het bureau dat de naam bedacht heeft bij een volgende vergadering de keuze voor 'Brightlands' kan toelichten.

Greenport

Overigens tekende zich tijdens dezelfde vergadering een duidelijke meerderheid af voor de plannen van de provincie met de beoogde campus Greenport Venlo, waar de provincie de regie meer dan voorheen naar zich toe gaat trekken.