'Scholen moeten zich meer verdiepen in moslimjeugd'

Scholen in Limburg moeten zich meer verdiepen in de achtergrond van hun moslimleerlingen.

Sultan

Boucahaib Saadane van dit platform zegt donderdag in het L1-programma AvondGasten dat het Maastrichtse ROC Leeuwenborgh hulp had moeten inschakelen toen Sultan in een museum in Den Haag een kunstwerk vernielde. In het werk werd de profeet Allah naakt geportretteerd. Na schorsing van de school radicaliseerde Sultan.
Volgens Saadane was de straf die Sultan kreeg niet de juiste. De school had in gesprek moeten gaan met de jongen. Ook de vader had volgens hem verantwoordelijkheid moeten nemen.

Radicaliserende meisjes

Seran de Leede van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme erkent de toename van het aantal radicaliserende meisjes in Nederland als een probleem. In AvondGasten zegt ze dat een toename op deze schaal nog niet eerder is voorgekomen.

Kleding

Het is volgens De Leede lastig om radicalisering te herkennen omdat er meerdere factoren meespelen. Alleen een verandering van kleding, dat het geval was bij de Maastrichtse Aïcha, is niet voldoende. Aïcha werd verliefd op een jihadstrijder, maar volgens De Leede gaan er ook meisjes vanuit hun eigen overtuiging naar Syrie om te strijden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!