Stallen van spullen aan banden gelegd in Valkenburg

© Archief L1
Het gemeentebestuur van Valkenburg aan de Geul gaat het uitstallen van koopwaar in de openbare ruimte aan banden leggen.
Winkeliers moeten daar in de toekomst een vergunning voor aanvragen.

Aandacht van klanten

Op diverse plekken in het centrum van het Geulstadje zetten winkeliers regelmatig spullen op de stoep voor hun zaak om zo de aandacht van klanten te trekken. Dat kan niet alleen gevaarlijke situaties opleveren, het zorgt ook voor een verrommeling van het straatbeeld, zegt wethouder Jan Vermeer (VVD, Economische Zaken).

Regels

De gemeente gaat regels opstellen, die het uitstallen van producten op straat aan banden moet gaan leggen. "We gaan kijken op welke plekken het wel kan en waar absoluut niet. We hebben veel geld en energie gestoken in het opknappen van het centrum en in het versterken van de beeldkwaliteit. Dat moet je niet laten verslonzen", aldus Vermeer die binnenkort overleg gaat voeren met de plaatselijke middenstand. "We gaan in gesprek met de ondernemers en uitleggen waarom we die verrommeling niet moeten willen."
De gemeente kondigt nu al aan dat winkeliers in de toekomst een vergunning moeten aanvragen als ze spullen op straat willen zetten.
Vermeer noemt dat een logische stap. "Als je horeca-ondernemers laat betalen voor het plaatsen van terrassen, dan moet je andere ondernemers ook geld laten betalen als ze gebruikmaken van de openbare ruimte", aldus Vermeer.