Noodfonds voor hulp gewonde dieren in Maastricht

© Thinkstock
Het stadsbestuur wil een noodfonds voor dieren in het leven roepen.
Dat moet ervoor zorgen dat gewonde dieren meteen hulp krijgen, zonder vertraging door de vragen wie het dier moet behandelen en, meestal nog belangrijker, wie de rekening krijgt.

Einde aan gesteggel
De dierenpolitie moet er na een melding voor zorgen dat de juiste organisatie wordt ingeschakeld. Bij zwaargewonde dieren kan meteen de dichtstbijzijnde dierenarts worden gebeld. In alle gevallen is de rekening voor het noodfonds. Als de eigenaar wordt getraceerd, worden de kosten vervolgens op hem of haar verhaald. Het noodfonds, dat een plek krijgt in het nieuwe dierenwelzijnsbeleid van Maastricht, moet daarnaast definitief een einde maken aan het gesteggel tussen Dierenambulance en Dierenbescherming.

Een samenwerking tussen beide mislukte, vooral door onenigheid over de financiën.

167.914 euro
Verder wil het stadsbestuur ook invoeren dat minima voortaan gratis hun hond of kat kunnen laten chippen. Dat past niet alleen in het armoedebeleid van de stad, het moet er ook voor zorgen dat de eigenaren van weggelopen dieren sneller achterhaald worden. Dat moet weer geld besparen bij de opvang van dieren. Met dat bedrag wil de gemeente het noodfonds verder vullen. De basis voor dat potje komt uit de bestaande begroting voor dierenwelzijn, die een totaalbedrag kent van 167.914 euro.