Schade door asbestcrisis voor eigen verzekering

Opruimen van asbest op 18 december in Roermond. © Judith van Kessel
Roermondenaren die denken schade te hebben geleden door de asbestcrisis na de brand van dinsdagavond, moeten dat melden bij hun eigen brandverzekering.
Die is namelijk ook bedoeld voor schade die ontstaat door brand elders.

Vragen

Dat is het antwoord op één van de vele vragen die bij de gemeente Roermond zijn binnengekomen naar aanleiding van de noodverordening. Die werd afgekondigd nadat in de hele binnenstad asbest terecht kwam door de brand bij jachthaven Het Steel. De vragen en antwoorden staan op de website van de gemeente Roermond.
© Illustratie: Gemeente Roermond

Huisdieren

Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat huisdieren voorlopig binnen moeten blijven. Met handschoenen moeten dieren die buiten zijn geweest worden schoongemaakt, om te voorkomen dat via de vacht asbest naar binnen wordt gebracht. Ook de pootjes moeten worden afgespoeld.
Om dezelfde reden raadt de gemeente aan om schoenen buiten uit te doen, of in ieder geval worden schoongespoeld voordat iemand ergens naar binnen gaat.

Moestuinen

Bewoners van de besmette zone die brandresten in hun tuin vinden kunnen op de website verder lezen dat ze de resten zelf niet moeten opruimen, maar moeten wachten op de experts in witte pakken. Groenten en fruit uit mogelijk besmette moestuintjes moeten worden vernietigd. Overigens is de gemeente hier niet eenduidig over, want het onderdeel 'moestuin' komt twee keer terug in de lijst. Eén keer wordt gezegd dat alles vernietigd moet worden, een andere keer staat er dat goed afspoelen ook goed is.

Ploegendienst

De webpagina biedt nog geen antwoord op de vraag wanneer de Roermondse binnenstad weer schoon is. Zo'n zestig asbestreinigers werken in twee ploegen om alles zo snel mogelijk op te ruimen. Het werk is begonnen bij het station, daarna werken de schoonmakers tegen de klok in naar binnen toe.
© Illustratie: Gemeente Roermond
De schoonmakers zetten steeds een bepaald stuk af met geel waarschuwingslint, waarna ze aan de slag gaan. Zodra ze klaar zijn controleert een ander bedrijf of het ook echt asbestvrij is. Pas daarna wordt het schoongemaante gebied weer vrijgegeven.
Scholen
De twee basisscholen in de besmette zone blijven ook donderdag en vrijdag dicht, net als de winkels in de binnenstad.

Rechtbank
De rechtbank ligt net buiten het besmette gebied, de zittingen daar gaan donderdag en vrijdag gewoon door.