Maastricht erkent fouten bij grote brand Beatrixhaven

© Sjoerd Van Heugten (L1)
De gemeente Maastricht erkent dat er fouten zijn gemaakt door de Veiligheidsregio Zuid-Limburg bij de grote brand van 19 november op industrieterrein Beatrixhaven.
Zo werd er een verkeerde inschatting gemaakt bij het besluit om geen bewonersbrief op de ochtend na de brand te bezorgen. De gemeente schrijft maandag in een brief aan de bewoners: "We gingen ervan uit dat u via krant, tv, websites en social media al wist dat u geen groenten uit eigen tuin mocht eten en dat er geen asbest in Borgharen was neergedaald.”

Berichtgeving
Ook is er per abuis een burgernetbericht verstuurd in plaats van een NL-Alert bericht. Burgernetberichten zijn bedoeld voor het opsporen van personen, terwijl NL-Alert gebruikt wordt voor noodsituaties.
Deze vergissing werd na een half uur ontdekt. "Toen was het advies om ramen en deuren gesloten te houden algemeen bekend. Alsnog een NL-Alert bericht uitsturen zou onnodige onrust oproepen."

Groenten weer veilig

Inmiddels kunnen inwoners van Borgharen weer veilig groenten uit eigen tuin eten. De ochtend na de grote brand kregen ze het advies voorlopig geen groenten uit eigen tuin te eten totdat er onderzoek was gedaan. Dat onderzoek is nu afgerond.
Wel adviseert de gemeente zichtbare roetdeeltjes eerst te verwijderen en de groenten voor bereiding goed te wassen.