Limburgse pluimveehouders verontrust over vogelgriep

Prioriteit nummer één is uitzoeken waar het vogelgriepvirus vandaan komt, dat zondag in het Utrechtse Hekendorp gevonden is.
Dat zegt LLTB-pluimveevoorman Eric Hubers uit Ysselsteyn.

Vanwege de vogelgriep zijn er landelijk onmiddellijk heel strenge maatregelen van kracht voor de duur van 72 uur. Pluimvee mag niet vervoerd worden, net zo min als mest, eieren en strooisel. En pluimveebedrijven zijn tijdelijk verboden toegang voor bezoekers.

Erg besmettelijk
Het virus dat gevonden werd, is volgens Hubers erg besmettelijk en kan gevaarlijk zijn voor mensen die ermee in aanraking komen. De laatste keer dat deze variant opspeelde was in 2003. Toen overleed een Brabantse dierenarts. En daarnaast werden ruim 30 miljoen dieren geruimd.

In kaart
Volgens Hubers is het nog onduidelijk waar het virus vandaan komt. Zaak is snel in kaart te brengen met welke partijen het besmette bedrijf contact heeft gehad de afgelopen dagen.

Maandagochtend is er overleg met het landelijk crisisteam waarin onder meer het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, LTO Nederland (inclusief woordvoerder Hubers namens de pluimveesector) zitting hebben.

Telefoonnummer
Bedrijven die betrokken zijn bij de problemen rond vogelgriep, kunnen voor informatie terecht bij een zondag geopend telefoonnummer: 088-0424242.

Het ministerie van Economische Zaken benadrukt dat de lijn alleen bedoeld is voor ondernemers en bedrijven die praktische problemen ondervinden door de maatregelen die zondag zijn afgekondigd.