Aantal kenniswerkers Zuid-Limburg vervijfvoudigd

© Thinkstock
Het aantal internationale kenniswerkers in Zuid-Limburg is sinds 2007 vervijfvoudigd tot ruim 2100 eind 2012.
Het aantal arbeidsmigranten steeg in die tijd van 2135 naar ruim 7000. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Decisio, dat in opdracht van de achttien gemeenten het aantal economisch actieve internationals in loondienst in de regio Zuid-Limburg nauwgezet in kaart bracht.

Hoogopgeleiden

De toestroom van de groeiende groep hoogopgeleiden is vooral van belang voor het opvullen van vacatures in de technologische sector.
De meeste kenniswerkers komen uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. In opkomst zijn toptalenten uit India, China en de Verenigde Staten.

Sectoren

De buitenlandse kenniswerkers zijn vooral actief binnen het wetenschappelijk onderwijs (universiteit), de chemie, de zakelijke dienstverlening en de zorg (academisch ziekenhuis).
Wat wonen en werken betreft, is Maastricht favoriet, gevolgd door Sittard-Geleen en Heerlen.

Stijging

Het aantal internationale kenniswerkers in Zuid-Limburg is vooral in 2008 erg snel gestegen; de groei is daarna behoorlijk afgevlakt. De verwachting is dat het aantal de komende jaren verder zal stijgen.
De aanwezigheid van het juiste (internationale) talent is van groot belang voor het aantrekken en behouden van (internationale) bedrijvigheid.