Overnamegeruchten DSM: 'waar rook is, is vuur'

Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen © Wikipedia
"Ik weet niet of het klopt dat er plannen zijn om DSM over te nemen. Maar waar rook is, is vuur." Dat zegt oud-vakbondsbestuurder Henk van Rees (FNV Bondgenoten) in AvondGasten.
Van Rees sprak in het L1-programma over de geruchten dat het Duitse chemieconcern Evonik het Heerlense DSM over wil nemen.

Overnamegerucht

"DSM is zeker een erg interessante partij voor overname," zegt Van Rees. Maar hij sluit ook een scenario niet uit waarbij een bepaalde groep beleggers die een belang in DSM heeft het overnamegerucht de wereld in hebben geholpen. Het gaat volgens de oud-vakbondsman (FNV Bondgenoten) om beleggers die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk winst willen maken.

Waarde schoot omhoog

Zij hebben belang bij een waardevermeerdering van het aandeel DSM. En dat is precies wat er deze week gebeurde nadat de geruchten bekend werden: de waarde van het aandeel schoot omhoog.

'50 procent kans op overname'

Van Rees schat de kans dat DSM de komende jaren wordt overgenomen op 50 procent. Limburg zal er hard zijn best voor moeten doen om het hoofdkantoor van het Heerlense chemieconcern voor Limburg te behouden.

Limburgse identiteit

DSM heeft volgens Henk van Rees wel degelijk nog altijd een Limburgse identiteit. Alleen al omdat de helft van alle DSM'ers in Nederland in Limburg werkzaam is. Maar ook omdat veel Limburgers nog altijd familie of vrienden hebben die bij het chemiebedrijf werken. De Chemelot-chemiecampus in Geleen waar DSM kartrekker van is, is bovendien een belangrijke banenmotor voor de provincie.