Flats Kerkrade zo lek als een zeef

Maria Müllers zet een plastic teiltje op haar kleerkast. Rechts Agnes Pelzer van de huurdersbelangenvereniging. © Bas Quaedvlieg
De flats boven de Orlandopassage in Kerkrade zijn zo lek als een zeef. Met name bij de appartementen op de hoek sijpelt voortdurend water naar binnen.
De huurdersbelangenvereniging is het onderhand zat. "Wij worden voortdurend van het kastje naar de muur gestuurd", zegt woordvoerder Agnes Pelzer. "De verhuurder verwijst ons naar de eigenaar, maar de eigenaar kaatst de bal terug naar de verhuurder. En ondertussen zitten de bewoners met de ellende."

Acties

De bewonerscommissie dreigt met acties als eigenaar Nieuwe Borg of verhuurder Meander Wonen de zaak niet grondig aanpakken. "De bewoners houden zich koest", zegt Pelzer. "Zij zijn bang dat ze hun woning kwijtraken als ze lastig worden. Maar er zal iets moeten gebeuren: door al dat vocht in huis worden mensen ziek."

Meander Wonen

Verhuurder Meander Wonen erkent de vochtproblemen in de flats aan het Kloosterraderplein. Technisch is dat probleem op te lossen, zegt woordvoerder Ad Vermeeren: "Alles is te verhelpen. Ook dit probleem. Je zult de buitengevels moeten aanpakken, zodat het regenwater daar niet meer doorheen kan druppelen."
Meander is echter alleen de verhuurder van de flats, benadrukt Vermeeren. De problemen met dat vocht moeten opgelost worden door de eigenaar van het complex, projectontwikkelaar Vestum Invest in Roosteren.

Vestum Invest

Volgens Eugène Konings van Vestum Invest heeft Meander Wonen het probleem aan de orde gesteld. Beide partijen overleggen over mogelijke oplossingen, aldus Konings.