Beroepsverbod voor ontuchtige verpleger Atrium

Een verpleegkundige van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen heeft woensdag een beroepsverbod opgelegd gekregen van het regionaal tuchtcollege.
De man wordt verdacht van seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke patiënten. Drie jonge vrouwen hadden aangifte tegen de man gedaan voor ontucht en verkrachting. Ook een andere patiënte zegt dat ze werd benaderd voor intiem contact. Een stagiaire klaagde over seksuele intimidatie.

Seksueel misbruik

Het ziekenhuis kreeg de eerste klacht over de verpleegkundige in april 2012 van een patiënte die zei dat ze tijdens een nachtdienst seksueel was misbruikt. Na een coachingstraject werd de verpleegkundige toch weer toegelaten in de nachtdienst, tot begin 2013 een andere patiënte aangifte tegen hem deed wegens verkrachting.

Strafblad

Pas tijdens het politieonderzoek werd duidelijk dat de man eerder al was veroordeeld. Het ziekenhuis was hier niet van op de hoogte. De man werd ontslagen en het ziekenhuis diende een tuchtklacht tegen hem in.

Atrium ziekenhuis

Het Atrium MC laat woensdag in een reactie weten: toen de man in 2009 in dienst kwam werden nog niet alle verpleegkundigen gescreend. Naar aanleiding van de gebeurtenissen is dat veranderd, allereerst op de psychiatrische afdeling waar de man werkte.
Vanaf volgend jaar moeten álle verpleegkundigen in het ziekenhuis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben, zegt een woordvoerster.

Tuchtcollege

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg legde de man woensdag een beroepsverbod op. De tuchtrechter meent dat voldoende vaststaat dat de verpleegkundige zich herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jonge vrouwelijke patiënten.
"Zijn ontkennende verklaringen komen leugenachtig over en voor de gevaarlijke hulpverlener is geen plaats meer in de gezondheidszorg", aldus de uitspraak.