Ziekenhuis Boxmeer goedkoopste van Nederland

Het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer is het goedkoopste van Nederland voor behandeling op de polikliniek bij allergie- en benauwdheidsklachten.
Dat blijkt uit de onafhankelijke vergelijkingssite zorgkiezer.nl na onderzoek onder ruim zestig ziekenhuizen.

Onderzoek

De onafhankelijke vergelijkingssite vroeg bij de ziekenhuizen het tarief op van een behandeling op de polikliniek bij allergie- en benauwdheidsklachten. Het Brabantse ziekenhuis in Boxmeer is het goedkoopst. Daar betaal je iets meer dan 200 euro voor zo'n behandeling.
Landelijk zitten er veel verschillen in de tarieven volgens de vergelijkingssite. "Een patiënt kan zo tot wel drie maal zoveel betalen voor dezelfde behandeling", concludeert zorgkiezer.nl.

Limburg

In Limburg zijn drie ziekenhuizen meegenomen. Daarvan is het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, Kerkrade en Brunssum de duurste met bijna 360 euro. VieCuri in Venlo en Venray volgt dan, daar betaal je ruim 320 euro. In de provincie is het Laurentius Ziekenhuis in Roermond de goedkoopste met 260 euro.

Verschillen

Ook voor andere behandelingen gelden grote prijsverschillen, stelt directeur Peter Ruys van zorgkiezer.nl. Hij baseert dat op een lijst met ziekenhuistarieven die wel openbaar zijn, namelijk de kosten voor onverzekerden.

Eigen risico

Door het hogere eigen risico moeten patiënten behandelingskosten vaak zelf betalen, maar zij weten meestal niet hoeveel dat is. De prijzen die ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken zijn niet openbaar.
Zorgkiezer.nl is een petitie gestart om behandelingen tot 875 euro (het maximale eigen risico) openbaar te maken.
Bekijk in de kaart wat jouw ziekenhuis voor de behandeling op de polikliniek rekent.