'Wietplan Depla kan onmogelijk worden uitgevoerd'

Het plan van een groep Nederlandse burgemeesters om wietteelt en wietverkoop gemeentelijk te organiseren kan onmogelijk worden uitgevoerd.
In L1-radioprogramma De Stemming liet emeritus hoogleraar criminologie en strafrecht Cyrille Fijnaut niets over van het plan waar met name burgemeester Paul Depla van Heerlen groot voorstander van is.

Einzelgängerei

Fijnaut, een autoriteit op drugsbeleid is stellig. "Er is geen ruimte voor Einzelgängerei", zei hij. "Als je wietteelt en verkoop wil reguleren, dan zul je dat eerst moeten legaliseren. En dat kan alleen maar in internationaal verband." Internationale verdragen die Nederland ondertekend heeft verhinderen dat gemeenten zelf wietteelt en verkoop gaan reguleren, voegt hij daaraan toe.

Vechtgesprek

Fijnaut heeft met Depla een gesprek gevoerd over de legalisering van wiet. Daarin gaf Depla volgens Fijnaut aan dat hij vastbesloten is om vast te houden aan zijn plan om een experiment met gemeentelijke regulering te beginnen. Fijnaut: “Een merkwaardig gesprek, een vechtgesprek. Depla staat op zijn eigen gelijk, hij is een dwingeland." Een vervolggesprek is niet gepland.

Fiasco

Fijnaut schreef met zijn Belgische collega Brice De Ruyver het boek 'De derde weg - Een pleidooi voor een evenwichtig cannabisbeleid'. Het Nederlandse gedoogbeleid, waarbij verkoop van softdrugs via coffeeshops gedoogd wordt is volgens Fijnaut op een fiasco uitgelopen, omdat men de dynamiek van de zwarte markt onderschat heeft. De hennepteelt is nu in handen van criminelen.

Clubverband

Fijnaut denkt dat het huidige drugsbeleid niet meer te handhaven is, maar meer respressie is ook geen oplossing. Hij is voorstander van de regulering van kleinschalige teelt en gebruik in huiselijk kring en clubverband. Maar ook voor zo’n beleid moeten internationale afspraken aangepast worden geeft Fijnaut toe.