Kazerne: Venlo mag doorgaan

Het Venlose college krijgt volgende week waarschijnlijk groen licht om met marktpartijen te onderhandelen over het uitstellen van grondbetalingen bij het Kazernekwartier.
Alleen GroenLinks en SP zijn tegen.

Kabelbaan
In de voorbereidende raadsvergadering gisteravond gaf een meerderheid ook aan dat er gekeken moet worden naar een aantrekkelijke verbinding tussen kazerneterrein en Venlose binnenstad. De kabelbaan over de Maas werd daarbij nadrukkelijk genoemd.

Financiering
Over de financiering van die verbinding verschillen de partijen van mening. Waar VVD-raadslid Martin Camp aangaf dat Venlo vooral niet al te zuinig moet zijn bij de verbinding over de Maas, gaf LokaleDemocraten aan dat die verbinding de Venlose burger geen cent mag kosten. Andere partijen gaven aan zich te kunnen voorstellen dat de gemeente uiteindelijk gaat meebetalen aan die verbinding. „Zeker wanneer het maatschappelijk rendement van de plannen op de kazerne wordt aangetoond”, gaf PvdA-raadslid Erwin Boom aan.

De gemeente wil met de initiatiefnemers achter de kazerneplannen gaan onderhandelen over uitgestelde betalingen voor de grond. De ondernemers achter het beoogde Leisure Dome en de Authentic Food and Handmade Market geven aan dat de plannen alleen kans van slagen hebben wanneer er niet meteen de hoofdprijs voor de grond hoeft te worden betaald. Wanneer de plannen winst gaan maken, volgt het restant van de grondprijs met een mogelijke bonus, zo geven ze aan.

'Risico's nemen'
De VVD gaf aan dat een dergelijke regeling heel normaal is in deze economische tijd. "Het lijkt mij onzinnig om in deze tijd iets te willen zonder zelf ook risico te nemen", aldus Camp. De partijen gaven ook aan dat de risico’s beter afgedekt moeten worden door bijvoorbeeld het eisen van een bankgarantie.

Verder staat voor de partijen vast dat onder de streep een marktconforme prijs voor de grond moet worden afgerekend.