Vader doodgereden meisje Meijel: 'Ineens werd alles zwart'

Bij het ongeluk in Meijel kwam een ouder koppel en hun kleinkind om het leven. © Stefan Koopmans
"Ik had dat nooit van mezelf gedacht. Maar ineens werd alles zwart en heb ik met dat ding gegooid." Dat zegt de vader van het 2-jarige meisje dat vorig jaar werd doodgereden in Meijel.
Vrijdag ging Erik Derijks uit Heesch plots de wereld over. In een vlaag van woede smeet hij een stoel naar de rechter die het vonnis uitsprak in de zaak Meijel. De beelden van het incident zijn inmiddels meer dan twee miljoen keer bekeken.
Een 33-jarige Pool reed vorig jaar een 67-jarige man, zijn 64-jarige vrouw en hun 2-jarige kleinkind dood. Voor dit dodelijke ongeval kreeg de man een taakstraf van 120 uur opgelegd.

'Hij is geen stoelgooier'
Bij vader Erik werd het op het moment van de uitspraak zwart voor de ogen. Na het incident werd hij door twee agenten afgevoerd. "Dit is niets voor mij", bezweert Erik. Zijn vrouw Moniek beaamt dat in Dagblad De Limburger: "Hij is geen stoelgooier, maar een heel lieve papa die zijn kindje verloren heeft."

'Waarom moest dit ons overkomen?'
Het dramatische ongeval rukte vorig jaar in één klap drie mensen weg uit het leven van Erik en zijn vrouw Moniek. "Het was een prachtige zomer, maar voor ons was het net of de zon er niet was", zeggen ze in een interview met het AD. Het koppel uit Heesch verloor niet alleen hun dochtertje, maar ook de ouders van Moniek. "Waarom moest ons dit overkomen? Ize was nog maar 2 jaar. En mijn ouders zulke lieve en bescheiden mensen."

Taakstraf
De taakstraf voor de man die hun kinderen doodreed is Erik en Moniek een doorn in het oog. "De eis was vijftien maanden. We vonden dat hij de gevangenis in moest."

Berouw
Toch is dat niet wat de ouders het meest steekt. Het ergste is, zo zegt moeder Moniek, dat de man nooit berouw heeft getoond. "Hij heeft nooit zijn excuses aangeboden, nooit de moeite genomen om ons te benaderen, nooit berouw getoond en nooit de waarheid gesproken."