Limburg herdenkt, is stil en protesteert na aanslag Parijs

© Jimmy Leenders
In heel Limburg zijn donderdagavond rond 18:00 uur mensen de straat op gegaan om hun afschuw uit te spreken of medeleven te tonen na de aanslag van woensdag in Parijs.
Bij de aanslag werden twaalf mensen vermoord toen terroristen met machinegeweren het hoofdkantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnenvielen.

Maastricht

In Maastricht kwamen zo'n 600 tot 700 mensen naar De Markt om deel te nemen aan een tocht door de stad. Daarbij waren ook meerdere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Onder meer burgemeester Hoes (Maastricht), Som (Kerkrade) en Cox (Sittard-Geleen), gouverneur Theo Bovens en directeur van MGL, Loek Radix gaven acte de présence.
"Onze pen is vrij. We zullen ons nooit het zwijgen op laten leggen", zei Hoes.
© Jimmy Leenders
Ook in Beek, Venlo, Weert, Heerlen, Leudal, Landgraaf, Roermond en Peel en Maas werd vanaf 18:00 uur aandacht besteed aan de terreurdaad in Frankrijk.

Beesel

Zo stuurt burgemeester Petra Dassen-Housen van de gemeente Beesel 324 persoonlijke kaarten naar de burgemeester van Parijs. Dat was namelijk het aantal 'retweets' en 'likes' dat haar berichten op sociale media kregen.

Horst

In Horst sprak burgemeester Kees van Rooij zijn afschuw uit. Volgens hem voelt Horst aan de Maas grote betrokkenheid bij de gebeurtenissen in Parijs en zijn die ook in de gemeente hard aangekomen. Van Rooij tekende vervolgens als eerste het steunregister. Inwoners kunnen nog tot en met volgende week een bijdrage leveren aan het register. Alle steunbetuigingen worden vervolgens overhandigd aan de Franse ambassade in Nederland.

Roermond

Burgemeester Cammaert hield in Roermond een korte toespraak waarin hij zei dat niet 'moorden, maar woorden' oplossingen moeten brengen. Daarna volgde nog een minuut stilte. Bij de herdenking in Roermond zijn zo'n 75 mensen aanwezig, waaronder meerdere politieagenten.

Beek

In Beek waren 150 mensen aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst. Burgemeester Ralf Krewinkel liet weten dat de aanslag 'heel veel indruk' heeft gemaakt omdat het voor de mensen heel dichtbij kwam. Volgens hem kwamen de 150 inwoners van Beek naar de bijeenkomst om aan te geven dat ze dit 'niet pikken'.

Ga debat aan met fatsoen

Voor aanvang luidden de klokken en klonk het carillon. Na afloop werd er een minuut stilte in acht genomen. Veel bezoekers maakten ook gebruik van de uitnodiging na afloop in het gemeentehuis na te praten. In zijn toespraak zei burgemeester Krewinkel onder andere: "Steek je hand uit, geen vuist. Ga met elkaar het debat aan. Laat daarbij niets onbenoemd. Maar doe dat altijd met fatsoen, zonder geweld."

Venlo

In de parterre van het Venlose stadhuis kwamen circa zeventig politici, vertegenwoordigers van de vijf moskeeen, politiemensen en burgers bijeen. Burgemeester Antoin Scholten zei dat de aanslag in Parijs ons allemaal raakt. Scholten had voor de bijeenkomst al een onderhoud met de moskee-delegaties.

Aanval op islam

Daarin lieten ze hem weten dat de aanslag in Parijs volgens hen ook een aanslag op de islam is. "De islam is geen geloof dat op deze barbaarse manier met mensen omgaat", zei Scholten. "Wij staan in deze stad samen. Houden elkaars hand vast en laten ons niet gek maken." In het stadhuis werd vervolgens een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers in Parijs.

Weert

In Weert spraken burgemeester Jos Heijmans, PvdA-raadslid Fanida Kadra en columnist van de Limburgse kranten Gerard Kessels de tientallen aanwezigen op de Markt toe, waarna een moment van stilte volgde. Kadra, van Marokkaanse afkomst, sprak niet alleen namens de gemeenteraad, maar ook op persoonlijke titel.
"De terroristische aanslag die woensdag heeft plaatsgevonden heeft niet plaatsgevonden in mijn naam, niet plaatsgevonden in de naam van alle andere moslims die Weert verrijken en bovenal niet plaatsgevonden in naam van de islam."

Panningen

In Panningen kwamen tientallen bewoners bijeen in de SIF fabriek. Inwoners konden er een kaars aansteken en een boodschap achterlaten. Alle berichten worden verzameld en aangeboden aan de burgemeester van Parijs.
In onderstaand kaartje (niet beschikbaar in de app) staat een overzicht van de gemeenten die een herdenking organiseren (rood) of hun inwoners geïnformeerd hebben over een andere manier van herdenken (geel). Klik op de gemeente voor meer informatie.
Herdenking Maastricht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!