TNO onderzoekt stroomstoring Laurentius Ziekenhuis

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. © Jeroen Kuit (MGL)
Onderzoeksinstituut TNO gaat onderzoeken waarom de noodstroomvoorziening van het Roermondse Laurentius Ziekenhuis niet werkte.
Het ziekenhuis heeft dat donderdagmorgen bekendgemaakt.

Werkzaamheden

In het ziekenhuis in Roermond ontstonden dinsdagochtend grote problemen na een stroomstoring. Normaal gesproken had de noodstroomvoorziening het ziekenhuis van elektriciteit moeten voorzien toen dinsdagmorgen de spanning van het net viel. Bij werkzaamheden aan de Willem II-singel in Roermond werd een kabel stukgetrokken waardoor een groot deel van de stad zonder elekticiteit kwam te zitten.
TNO gaat onder meer kijken naar de onderhoudstoestand van het noodaggregaat van het Laurentiusziekenhuis.

Dochters

Vanwege de stroomuitval werden 5 patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen, onder wie twee zwangere vrouwen. Die zijn inmiddels allebei bevallen, beiden van een dochter. Moeders en kinderen maken het goed.

Afspraken

Het ziekenhuis heeft inmiddels contact gehad met alle patiënten die dinsdag niet in het ziekenhuis terecht konden voor een afspraak of behandeling. Binnenkort kunnen zij alsnog in het ziekenhuis terecht.

Niet de eerste keer

Omdat het niet de eerste keer is dat het ziekenhuis te maken krijgt met een stroomstoring, heeft de Raad van Bestuur van het Laurentiusziekenhuis de gemeente Roermond en netbeheerder Enexis gevraagd om een evaluatie. Het ziekenhuis schrijft in een brief aan de gemeente dat "van een gegarandeerde energielevering geen sprake meer is." Het bestuur wil dan ook dat de gemeente pas op de plaats maakt met de werkzaamheden, tot de elektrictieitsvoorziening is gegarandeerd.
Dit jaar werd het ziekenhuis al vijf keer eerder getroffen door een stroomstoring. Het ziekenhuis wil dat de gemeente kijkt of het toezicht bij zulke werkzaamheden wel goed genoeg is.