'Valkenburg is dé kerststad van Nederland'

Dit weekeinde wordt Valkenburg weer Kerststad. Het populaire evenement wordt steeds groter, vorig jaar telde het evenement zo’n 350.000 unieke bezoekers.
Maar liefst 98 procent van hen, blijkt uit een enquête, geeft Kerstad Valkenburg de hoogste score.

Onderzoek

Kerststad Valkenburg liet vorig jaar een aantal studenten onderzoek doen naar de beleving van de bezoekers van het evenement. Hun waardering was in 98 procent van de gevallen goed tot zeer goed, de maximale score. Ruim de helft van alle ondervraagden stelt dat Valkenburg dé kerststad van Nederland is.

Grotten

Vooral de kerstmarkten in de grotten scoren erg hoog en die trekken van alle onderdelen van Kerststad ook veruit de meeste bezoekers: 167.000 aan de Gemeentegrot en 140.000 aan de Fluweelengrot. Daarna volgt de Kerstparade, met zo’n 85.000 bezoekers. 60 procent van de 350.000 unieke bezoekers is vrouw, de meeste bezoekers zijn tussen de 45 en 60 jaar oud.

16 miljoen

Kerststad, ooit ontstaan om extra omzet te genereren in het stille seizoen, legt Valkenburg inderdaad geen windeieren. Niet alleen trekt het evenement ieder jaar meer bezoekers, die bezoekers laten ook geld achter. Een gemiddelde bezoeker spendeert op een dag zo’n 43 euro. In totaal is dat zo’n 16 miljoen euro.

Zomerseizoen

Daarin zijn overnachtingen in hotels en bed & breakfasts niet meegeteld. Volgens de plaatselijke VVV zijn dat er zo’n 240.000. Dat is een net zo hoge bezettingsgraad als in het zomerseizoen.

Zingende kerstboom

Uit de enquêtes blijkt echter wel dat de organiserende stichting, wil die het succes vasthouden, ervoor moet zorgen dat er ieder jaar weer iets nieuws te beleven valt. Dit jaar wordt Santa’s Village, voor de derde keer rond het Theodoor Dorrenplein, iets groter. Pronkstuk deze editie is een veertien meter hoge zingende kerstboom, de grootste van Europa in zijn soort.
Alle onderdelen van Kerststad Valkenburg gaan dit weekeinde van start.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!