Provincie wil overheidsbank 50 miljoen lenen

© Rijkswaterstaat/Harry van Reeken
De provincie staat op het punt om de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) 50 miljoen euro te lenen. Daarvoor had de bank bij het gouvernement aangeklopt.
Het provinciebestuur wil die lening verstrekken, omdat die past binnen het beleid van de laatste twee jaar om de honderden miljoenen die met de Essent-verkoop zijn verdiend meer voor Limburgse doelen in te zetten.

Mede-eigenaar

De provincie Limburg is mede-eigenaar van de NWB, met 0,03 procent van de aandelen. Ook de rest van de aandelen is volledig in overheidshanden, vooral van waterschappen. De NWB richt zich ook op diezelfde overheidsinstellingen, voor wie de bank optreedt als financier.

Hybride lening

De NWB heeft het geld nodig omdat de Europese toezichthouder met verscherpte regels voorschrijft dat het eigen vermogen van de bank groter moet. Dat kan met een zogenoemde ‘hybride lening’.
Zo’n achtergestelde lening brengt wel een hoger risico met zich mee dan een ‘normale’ lening, voor Provinciale Staten vrijdagochtend reden om kanttekeningen te plaatsen bij het plan. "Door dit soort financiële producten is ooit de bankencrisis begonnen", zegt 50Plus-Statenlid Ludo Wijnands.

Misplaatste kritiek

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) is die kritiek misplaatst. "We hebben het hier over een overheidsbank, met een triple-A-rating. Ik kan geen enkele andere partij in de wereld bedenken die er zo sterk voor staat. De voorwaarden zijn hier top."
Koopmans wijst op de rente die de provincie jaarlijks voor de lening zal ontvangen, namelijk 3,1 procent.
De Staten nemen met die uitleg genoegen en zullen later deze maand definitief beslissen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!