Onno Hoes maakt deel programma Roze Week bekend

© Ermindo Armino (MGL)
Maastricht is dit jaar gastheer van de Roze Week, een evenement waarin tolerantie, respect en emancipatie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders centraal staan.
Voor Harold Habets van organisator Maastricht Colours You (MCY) is het belang van deze week duidelijk. "Er moet nog steeds aandacht zijn voor acceptatie en diversiteit. Er moet nog veel aan de weg worden getimmerd.''

Ophef

Onno Hoes, de vertrekkende burgemeester van Maastricht, maakt aanstaande zondag een deel van het programma bekend op een nieuwjaarsfeest in de Muziekgieterij in Maastricht. Het is frappant dat juist Hoes het programma presenteert, vanwege de ophef in de media. De burgemeester van Maastricht werd twee keer betrapt met een toyboy en stapte op.
Hij blijft in elk geval burgemeester tot er een vervanger is gevonden. Voor MCY geeft dat geen gemengde gevoelens. "Hij is nog steeds burgemeester van Maastricht, dus vinden wij het normaal dat hij een deel van het programma presenteert'', zegt Habets.

Colour Run

Van zondag 14 tot en met zondag 21 juni biedt de stad onder andere een Colour Run, een loop waarbij de deelnemers zich laten onderstrooien met gekleurd poeder. Ook is er een jongerendebat en een landelijke voorlichtersdag. Ook wordt gewerkt aan een toneelvoorstelling voor basisscholen. In Limburg krijgen namelijk alle middelbare scholen voorlichting over seksuele diversiteit, maar de basisscholen lopen hiermee achter. MCY wil door middel van een voorstelling seksuele diversiteit bespreken.

Fototentoonstelling

De eerste activiteit in het Roze Jaar zal plaatsvinden vanaf 15 maart in het Centre Céramique. Het betreft een fototentoonstelling over de geschiedenis van de Roze Zaterdag. De tentoonstelling vertelt verhalen en toont beelden over de homobeweging en -emancipatie toen en nu.