Roermond: van brand naar asbestramp

© Stefan Koopmans
De oorzaak van de brand in Roermond is nog niet bekend. De gevolgen daarentegen wel: lege winkelstraten, een uitgestorven station, gesloten scholen en hulpdiensten aan het werk.

Een overzicht: van brand naar asbestramp

Rond 21:45 uur: In Roermond woedt dinsdagavond een grote brand bij jachthaven Het Steel. Twee loodsen staan in brand. Het gaat om winterstallingen van jachten. De hulpdiensten rukken met groot materieel uit omdat er bij de brand een behoorlijke hoeveelheid rook en asbest is vrijgekomen.

Brand onder controle

Rond 23:00 uur: De brand is al onder controle. Een deskundige doet onderzoek naar de vrijgekomen asbest. De brandweer laat vervolgens weten dat het gevaar mee lijkt te vallen. De nieuwe woonwijk bij de ECI Cultuurfabriek hoeft daarom niet ontruimd te worden. Wel adviseren de hulpdiensten om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Binnenstad afgesloten

Rond 4:00 uur: De binnenstad van Roermond wordt afgesloten omdat het asbest over een groter gebied is verspreid dan eerder gedacht. De Veiligheidsregio Limburg-Noord roept mensen op om het centrum van Roermond te mijden om verdere verspreiding van de gevaarlijke stof te voorkomen.

Treinen slaan Roermond over

Er worden woensdagochtend meer maatregelen genomen. Zo stoppen er geen treinen in Roermond totdat het station helemaal is schoongemaakt. Woensdagavond liet de NS weten dat er waarschijnlijk donderdag vanaf 17:00 uur weer treinen kunnen stoppen in Roermond. Tot die tijd rijden de treinen het station voorbij.

Scholen en winkels dicht

Ook gaan twee basisscholen niet open, blijven winkels in het centrum dicht en moeten bewoners die het gebied willen verlaten door speciale ontsmettingspunten. Buurtbewoners die hun huis of een gebouw binnen het asbestgebied in willen, moeten hun schoenen uitdoen voordat ze naar binnen gaan.

Noodverordening

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond kondigt woensdagochtend een noodverordening af in verband met het asbestalarm. Dat betekent dat iedereen in het gebied de aanwijzingen van de hulpdiensten moet opvolgen.
Het opruimen van alle vrijgekomen asbest gaat nog zeker tot zaterdag duren.

Asbestgebied is uitgebreid

Rond 15:00 uur: De veiligheidsregio laat weten dat het gebied in het centrum van Roermond waar asbest is neergekomen, steeds groter wordt. Waar woensdagochtend nog werd uitgegaan van een gebied ter grootte van 300 bij 1000 meter, is dat nu bijgesteld naar 700 bij 1500 meter.

Ondernemers zijn boos

De ondernemers zijn boos op de gemeente. Woensdagmiddag krijgen ze te horen dat hun winkels de komende dagen dicht moeten blijven. "Dit is het einde", zegt een van hen. Ze lopen tijdens de drukste maand van het jaar veel inkomsten mis.

Klein risico voor gezondheid

Rond 16:00 uur: Het risico voor de volksgezondheid in het met asbest besmette gebied in Roermond is erg klein. Volgens hoogleraar longziekten Miel Wouters van het MUMC+ in Maastricht is er 'amper gevaar'. "Het wordt pas gevaarlijk als je microscopisch kleine deeltjes inademt en dat voor langere tijd. Dus hoeven mensen in Roermond zich geen zorgen te maken", zegt Wouters.

Bijeenkomst voor bewoners

Rond 19:00 uur: Een paar honderd inwoners van Roermond zijn woensdagavond in TheaterHotel De Oranjerie aanwezig bij een bewonersbijeenkomst. Wethouder en locoburgemeester Gerard IJff praat de bewoners bij. IJff zegt onder andere dat dinsdagavond een totale evacuatie van de Roermondse binnenstad is overwogen. Maar omdat daar te veel paniek door zou ontstaan, is er van afgezien.

Krititsche vragen over rol L1

Rond 21:30 uur: De VVD in de Tweede Kamer heeft aan staatssecretaris Sander Dekker kritische vragen gesteld over de rol van L1 als calamiteitenzender. De partij vindt dat de informatievoorziening rondom de brand in Roermond erg laat op gang kwam en wil weten waarom er bij L1 in de nachtelijke uren geen extra uitzendingen waren.

Lees al het nieuws over de asbest in Roermond hier.