Schmidt roept op tot steun voor burgemeester Roermond

Rianne Donders. © Eindhovens Dagblad
Voormalig waarnemend burgemeester Hans Schmidt van Meerssen roept de gemeenteraad van Roermond op om 'achter de nieuwe burgemeester te gaan staan'.
Dat deed hij in het L1-programma AvondGasten. Volgens Schmidt wacht Rianne Donders een zware taak.
Schmidt zegt zelf niet op de functie gesolliciteerd te hebben. Tijdens de vorige sollicitatieronde in Roermond was hij wel in de race. Maar inmiddels voelt hij zich te oud om nog aan zo'n stevige klus als in Roermond te beginnen.

Vrouwelijke empathie

Volgens bestuurskundige Klaartje Peters, die ook te gast was in het televisieprogramma, heeft Roermond vooral een verbinder nodig. Hoewel politiek Roermond maandag nog ontkende dat er bewust naar een vrouw is gezocht, kan de vrouwelijke empathie van Donders haar als nieuwe burgemeester wel goed van pas komen, denkt Peters.

'Opvallend positief'

Politiek verslaggever Jean van Hoof van L1 vond dat de partijen in Roermond tijdens de bekendmaking van Donders' naam opvallend positief reageerden. Donders heeft niet alleen de opgave om te zorgen voor rust in een gemeente die roerige tijden achter de rug heeft. Ze heeft ook een taak bij het bestrijden van de angstcultuur die onder ambtenaren zou heersen. Of Donders het tij kan keren, hangt ervan af hoe veilig de ambtenaren zich bij haar voelen, aldus Van Hoof.