Jongeren in Valkenburg krijgen eigen vertrouwenspersoon

© Harry Fluks
De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft de Limburgse primeur van een nieuw fenomeen: de social broker.
De social brokers zijn een soort vertrouwenspersonen bij wie jongeren hun vragen en problemen kwijt kunnen.

Enthousiast

De jeugdzorg wordt per 1 januari overgeheveld van het Rijk naar de gemeentes. Maar die krijgen hiervoor geen extra geld. Dan komt het op creativiteit aan. Wethouder Bert Dauven (AB-Sociaal Domein) las over de 'social brokers' en wist ook anderen binnen de gemeente enthousiast te maken.

Eigen kracht

Jongeren gaan niet snel naar hulpverleners, maar wel naar vertrouwenspersonen, zegt Dauven. Door jongeren en deze social brokers samen te brengen op een netwerk, kunnen mensen op eigen kracht al een hoop problemen oplossen zonder direct naar hulpverleners toe te hoeven stappen.
De social broker is geen professionele hulpverlener. Die hulp zal er ook in de toekomst zijn voor wie dat nodig heeft, belooft wethouder Dauven. Maar deze vertrouwenspersoon kan wel eventuele problemen vroegtijdig signaleren.

Netwerk opbouwen

Nu is het zaak om dat netwerk van social brokers op te bouwen. De gemeente gaat actief mensen werven onder jeugdleiders, onderwijzers of zelfs rijschoolhouders: mensen die ook nu al vaak die functie van vertrouwenspersoon vervullen.
De gemeente Valkenburg zoekt ook nog naar lokale, voor de jeugd aansprekende personen die social broker willen worden. Het wachten is op de eerste posters met trotse Valkenburgers die zeggen: 'ik ben social broker'.