'Sultan zocht naar Aïcha in Islamitische Staat'

Syrieganger Sultan Berzel uit Maastricht heeft geprobeerd om jihadbruid Aicha vrij te krijgen in Syrië.
Dat blijkt uit een videofilmpje dat in het bezit is van L1. De vader van Sultan zegt dat zijn zoon op zoek ging naar Aïcha. Het verzoek om hulp kwam van haar moeder Moniek.

Medelijden

"Zij heeft aan mij gevraagd of Sultan ter plekke informatie kon vinden over Aïcha", zegt de vader. "Ze wilde weten of hij iets van haar had gehoord in de Islamitische Staat." Uit medelijden met de Maastrichtse vroeg hij zijn Sultan om hulp. "Ik had zo'n medelijden met de moeder omdat ze haar dochter al 8 maanden niet meer gezien had. Toen heb ik Sultan gevraagd of hij misschien iets over haar wist of iets voor haar kon doen."
Geduld
In een filmpje dat Sultan naar z'n vader stuurde belooft hij te doen wat hij kan. Hierin zegt Sultan: "Met Aicha moet ik wachten. Bij Gods wil, geduld. Als ik de Emir (aanvoerder) ontmoet zal ik met hem praten en hem alles vertellen."

Raqqa
De vader van Sultan denkt dat zijn zoon een bijdrage heeft geleverd aan het uiteindelijke vertrek van Aïcha uit Raqqa, de hoofdstad van de Islamitische Staat. De 19-jarige Maastrichtse reisde naar Syrië om daar te trouwen met de Nederlandse jihadist Yilmaz. Moeder Moniek haalde haar dochter eerder deze maand op bij de Turkse grens. Bij terugkeer in Nederland werd Aïcha opgepakt. Eerder deze week is ze onder voorwaarden vrijgelaten.

Klasgenoten

Aisha en Sultan zaten bij elkaar in de klas op de Sint Theresiaschool, en gingen daarna samen naar het Sint Maartenscollege in Maastricht. Ook een derde Maastrichtse jihadganger was een goede bekende van Sultan. Het tweetal reisde samen af naar Syrië. Het Openbaar Ministerie wil niets zeggen over het mogelijke onderzoek naar de Limburgse connecties van de Jihad-gangers.
Vader Abdessamad Berzel vertelde woensdagavond aan L1 hoe hij het vertrek van zijn zoon Sultan naar Syrië beleefde. Aangenomen wordt dat Sultan op 12 november in de Irakese hoofdstad Bagdad een zelfmoordaanslag pleegde, waarbij meerdere personen om het leven kwamen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!