Merendeel Limburgse gemeenten krijgt extra geld jeugdzorg

Achttien Limburgse gemeenten gaan er op vooruit bij het voorgestelde nieuwe verdeelmodel van het geld voor de jeugdzorg.
Vijftien gaan er achteruit in vergelijking met de huidige situatie.

Zwaarst getroffen

De zes gemeenten die het hardst worden getroffen zijn Roermond, Venlo, Leudal, Meerssen, Onderbanken en Schinnen. Zij gaan er meer dan dertig euro per inwoner op achteruit.
Tot de tien gemeenten die meer dan dertig euro in de plus staan, behoren onder meer Brunssum, Gennep, Landgraaf en Vaals. De exacte bedragen per gemeente ontbreken nog maar in totaal leveren de herverdeel-effecten een licht voordeel op voor Limburg.

450 miljoen

De nieuwe verdeling wordt vanaf 2016 geleidelijk ingevoerd. Daarin is ook een verdere korting op het totale budget verwerkt. In 2017 bedraagt die 15 procent ofwel landelijk 450 miljoen euro.
In 2015 wordt het budget voor de jeugdhulp nog uitgekeerd op basis van de historische verdeling, wel met een korting van drie procent (120 miljoen euro).

Rapport

De nieuwe verdeling is opgesteld door onderzoeksbureau Cebeon in opdracht van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Op basis van het rapport brengt de VNG een advies uit aan het Rijk. In de loop van volgend jaar neemt het kabinet dan een besluit.

Overzicht

* Positief herverdeeleffect meer dan 30 euro per inwoner in 10 Limburgse gemeenten: Bergen, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gennep, Gulpen-Wittem, Landgraaf, Mook en Middelaar, Nuth, Vaals en Valkenburg.
* Positief herverdeeleffect tussen 15 en 30 euro per inwoner in 2 Limburgse gemeenten: Heerlen en Venray.
* Positief herverdeeleffect tussen 0 en 15 euro per inwoner in 6 Limburgse gemeenten: Beek, Beesel, Echt-Susteren, Maasgouw, Peel en Maas en Stein.
* Negatief herverdeeleffect tussen 0 en 15 euro per inwoner in 5 Limburgse gemeenten: Horst aan de Maas, Kerkrade, Simpelveld, Sittard-Geleen en Weert.
* Negatief herverdeeleffect van 15 tot 30 euro per inwoner in 4 Limburgse gemeenten: Maastricht, Nederweert, Roerdalen en Voerendaal.
* Negatief herverdeeleffect van meer dan 30 euro per inwoner in 6 Limburgse gemeenten: Leudal, Meerssen, Onderbanken, Roermond, Schinnen en Venlo.