37 procent Maastrichtenaren vindt dat Hoes weg moet

© Ermindo Armino (MGL)
37 procent van de Maastrichtenaren vindt dat burgemeester Onno Hoes de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen, nu hij opnieuw in opspraak is geraakt.
Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Flycatcher in opdracht van de Limburgse kranten. Op de vraag wat de inwoners van Maastricht nu van Hoes verwachten, is ‘opstappen’ het vaakst gekozen antwoord.

Allerlaatste waarschuwing

Toch blijkt dat een krappe meerderheid van 51 procent van de inwoners vindt dat Hoes kan blijven, al dan niet na een ‘allerlaatste waarschuwing’ van de gemeenteraad. Een iets kleinere groep van 46 procent wil wel degelijk van Hoes af, al zijn de meningen verdeeld over de vraag of dit direct moet.

Aangifte

Steun voor de burgemeester is er dus ook. 26 procent vindt dat Hoes juist in een statement duidelijk moet maken dat de democratie in gevaar is als bestuurders en politici met verborgen camera’s worden achtervolgd. 21 procent oordeelt dat hij aangifte moet doen tegen de 20-jarige man die hem in de val heeft laten lopen. 10 procent vindt dan weer dat Hoes de hele commotie moet negeren en 6 procent van de ondervraagden heeft geen mening.

Opspraak

Hoes raakte in opspraak vanwege publicaties van privé-berichten. De 20-jarige Robbie Hasselt publiceerde gedeeltes uit gesprekken die hij had met Hoes via berichtenservice Whatsapp. Daarin zijn onder meer fragmenten te zien uit de werk-agenda van de burgemeester en een foto van zijn werkkamer.
Ook maakte Hasselt met een verborgen camera opnamen van ontmoetingen met Hoes in onder meer Maastricht. PowNews zond beelden van die ontmoeting woensdagavond uit.

Limburgse kranten

Meer over de representatieve enquete, die vrijdag is uitgevoerd, in de Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad van zaterdag. Bekijk de volledige uitslagen en achtergronden van de enquete vanaf zaterdag ook op limburger.nl.