Rel rond sinterklaasburgemeester Ubachs duurt voort

© Ermindo Armino
De rel rond de Limburgse burgemeester Hans Ubachs van het Brabantse Laarbeek duurt voort.
De zes fractievoorzitters van de Laarbeekse gemeenteraad hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen. Ook burgemeester Ubachs heeft hulp ingeroepen, hij heeft sinds kort een bestuursadviseur aan zijn zijde.

Weigert op te stappen
Woensdagavond kwam de gemeenteraad in een extra vergadering bijeen. Ubachs haalde daar hard uit naar de bestuurscultuur in de Brabantse gemeente. De Limburger heeft motie van wantrouwen aan zijn broek hangen, maar weigert op te stappen. Eerder bleek ook al dat zijn eigen wethouders hem niet vertrouwen.

Sinterklaas spelen
Hans Ubachs, die eerder wethouder was in Onderbanken en Schinnen, ligt onder vuur. Aanleiding is een geheim rapport dat uitlekte via het Eindhovens Dagblad. In dat rapport staat onder meer dat de burgemeester loog over een aantal zaken. Zo verzon hij een smoes om onder zijn werk uit te komen, zodat hij in zijn oude woonplaats Merkelbeek Sinterklaas kon spelen. Hij zei een belangrijke vergadering af omdat hij met zijn vrouw naar de bedrijfsarts moest. In werkelijkheid gebruikte Ubachs dus die tijd om de tabbert om te binden.