Sinterklaasburgemeester Ubachs legt werk tijdelijk neer

© ANP
In de Brabantse gemeente Laarbeek legt burgemeester Hans Ubachs uit Merkelbeek zijn functie voorlopig neer. Er komt een waarnemend burgemeester.
Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft dat vrijdag meegedeeld na overleg met de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft eerder het vertrouwen opgezegd in de burgemeester vanwege een aantal leugentjes. Zo had hij een smoes om niet op zijn werk te verschijnen, zodat hij in Merkelbeek voor Sinterklaas kon spelen. De burgemeester weigerde tot dusver te vertrekken.

Voordat hij burgemeester werd in Laarbeek was Ubachs wethouder in Onderbanken en Schinnen.

Geïntimideerd

In opdracht van de commissaris van de Koning en de gemeenteraad komt er een onderzoek naar de zware beschuldigingen van de burgemeester vorige week aan het adres van oud-wethouder Theodoor Biemans die nu raadslid is. De burgemeester zegt dat hij werd geïntimideerd en zich niet meer veilig voelde. De voormalig wethouder ontkende de aantijgingen.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door criminoloog en hoogleraar Cyrille Fijnaut, ex-burgemeester en voormalig Tweede Kamerlid Dick de Cloe en hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops. "Een zware commissie voor zware woorden", aldus Van de Donk vrijdag.
De waarnemend burgemeester wordt volgende week benoemd.