Fietsersbond tegen rigoureus wegknippen fietsen Weert

De gemeente Weert moet eerst zorgen voor voldoende fietsenstallingen, voordat ze ertoe overgaat om fietsen op bepaalde plekken te ruimen.
Dat stelt Nelleke Verschoor namens de Fietsersbond in Weert. Bovendien moet de gemeente eerst een waarschuwing geven in plaats van direct de fietsen te verwijderen.

Fietsendiefstal

De bond adviseert gemeenten alleen weesfietsen (fietsen waar de eigenaar niet meer naar omkijkt) en wrakken weg te halen. Verder zouden ook fietsen die echt in de weg staan of gevaar veroorzaken, bijvoorbeeld doordat ze een nooduitgang blokkeren, verwijderd mogen worden.
Andere fietsen zouden pas na een waarschuwing verwijderd mogen worden, vindt de Fietsersbond. In alle andere gevallen maakt de gemeente zich schuldig aan fietsendiefstal.

Weert

Het opruimen van fietsen werd in Weert actueel na de openstelling van het opgeknapte Stationsplein. Het college van burgemeester en wethouders kondigde aan hard op te treden tegen fietsers die hun tweewieler niet in de rekken plaatsen. Die maatregel werd later uitgesteld om eerst te onderzoeken of het aantal stallingen bij het Stationsplein wel voldoende was.

Stationsplein

"Bij het Stationsplein zelf zijn dat er te weinig", stelt Nelleke Verschoor. "Zolang dat het geval is, zou je daar dus geen fietsen weg mogen halen. Aan de andere kant van het station, bij de Parallelweg zijn er voldoende, maar worden er toch nog veel buiten de rekken geplaatst. Na een waarschuwing zou je die fietsen wat mij betreft wel weg mogen halen. Ze versperren namelijk de hele ingang."