Toenemend geweld tegen agenten in Limburg

© politie.nl
Eén op de drie agenten in Nederland kreeg in 1 jaar tijd te maken bedreigingen en geweld tegen zichzelf. Dit is in lijn met het aantal bedreigingen aan het adres van Limburgse agenten.
Dat zegt Piet Kroon van de Politiebond Zuid-Limburg dinsdagavond in AvondGasten.

Onderzoeksrapport

Minister Opstelten stuurde dit onderzoeksrapport dinsdag naar de Tweede Kamer. Bij 14 procent van de agenten komt ook bedreigingen aan het privé-adres voor.
De bedreigingen zorgen ervoor dat steeds meer agenten gebukt gaan onder psychische problemen door situaties die ze op het werk tegenkomen.

Bedreigde agenten

Een voorbeeld zijn de agenten die twee jaar geleden zijn bedreigd door Gijsbert Ruiter in Haelen. Zij hebben daar nog steeds last van. Dat bleek dinsdag tijdens het hoger beroep tegen Ruiter.
Bij het Gerechtshof in Den Bosch vertelde een van de agenten dinsdag 'doodsangsten' te hebben uitgestaan. De vrouwelijke agent werd door Ruiter overgoten met benzine. Ruiter probeerde een andere agent van de trap naar beneden te duwen toen hij Ruiter wilde aanhouden.
De Haelenaar gooide op de bewuste dag met molotov-cocktails naar agenten en bedreigde hen met een handboog.

Zeer schokkend

De agenten hebben het als 'zeer schokkend' ervaren, vertelt Piet Kroon in AvondGasten. Agenten slapen slecht en kunnen zich moeilijk concentreren.
Volgens psycholoog Yvonne Latten moeten agenten specifiek op dit soort extreme situaties worden getraind. Maar ondanks dat kunnen agenten een ervaring als traumatisch ervaren.

Cel

Tegen Gijsbert Ruiter is dinsdagmiddag in hoger beroep 27 maanden cel geëist, waarvan 18 voorwaardelijk. Justitie verdenkt hem van één poging tot moord, twee pogingen tot zware mishandeling en enkele bedreigingen.