Minder geld om gehandicapten aan werk te helpen

© L1
Het grootste deel van de Limburgse gemeenten krijgt vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk voor de sociale werkvoorziening.
Dit blijkt uit een actuele verdeling van het zogeheten Wsw-budget dat op Prinsjesdag verscheen. Van de 33 Limburgse gemeenten gaan er 30 op achteruit. Alleen Vaals, Onderbanken en Nederweert krijgen er iets bij.

Verkeerde aanname

De andere gemeenten leveren allemaal in. Zij krijgen minder geld om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen dan aanvankelijk was begroot. Dit komt door een verkeerde aanname van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Eerst werd namelijk gedacht dat het aantal 'Wsw-ers' zou dalen in de loop van 2014, maar dit bleek niet het geval.
Stein levert relatief het meest in. Die gemeente krijgt te maken met een korting van 6,6 procent. Maar ook Valkenburg aan de Geul moet ruim 6 procent inleveren.
De gemeente Heerlen ontvangt nog altijd het meeste geld. Ruim 33 miljoen euro op jaarbasis. Maastricht en Kerkrade volgen op afstand met budgetten van respectievelijk ruim 24 en 23 miljoen euro.

Bekijk hier hoeveel uw gemeente moet inleveren.